Keresés az oldalon

Az Erasmus+ projekt keretében áprilisban lehetőségünk nyílt megismerni a szakképzésben kiemelt szerepet játszó padovai ITT Guglielmo Marconi szakképző iskolát.
A névadással Marconi az olasz fizikus és mérnök, a drótnélküli távíró feltalálójának neve előtt tisztelegnek, akinek szobra, képei és találmányai díszítik az intézményt. Az iskola minden tekintetben a tökéletes hely azon diákok számára, akik a szakmai tudásukat szeretnék elmélyíteni, s az ehhez szükséges ismereteket megszerezni. A műszaki szakközépiskola többféle szakmákra készít fel. Műszaki, közlekedési, logisztikai, kémiai, biológiai szakirány is válaszható.
Különös figyelmet fordítanak a szakmai helyszíneken való oktatásra a jövőbeli munkájukhoz igazított műhelyekben, melyek jól felszereltek és a céloknak tökéletesen megfelelnek. A biztonságra is nagyon figyelnek, éppen ezért mindig a szaktanár, egy segítő tanár és az adott szaktanterem felügyelője van jelen. Lehetőségünk volt konzultálni is a szakmai oktatókkal. Az összes műhelyt és kémiai labort megnézhettük.
A diákoknak munkaruhát, védőszemüveget, munkavédelmi bakancsot, köpenyt kell viselniük a laborban. Lehetőségünk nyílt megvitatni az intézményeink közti különbségeket. Olaszországban a líceum hasonló a mi gimnáziumunkhoz, ám a diákok 16 évesen kerülhetnek be. Valójában az elméleti képzést adó középiskolát fedi le. Angol nyelvet oktató tanárként az angolórákat látogattam meg elsősorban, melyek rendkívül jól tervezettek voltak. Minden évfolyamot nyomon követhettem az elsőtől a végzős évfolyamig, majd a posztgraduális képzésben részt vevők szakmai oktatásába is belepillanthattam. Nagyon sikeresnek és hatékonynak tartom az utazást a szakmai fejlődés szempontjából is. Nemcsak a tanárokkal, hanem a tanulókkal is tudtam beszélgetni és tapasztalatokat cserélni. Szívesen megosztották a diákok a jövőbeli terveiket is, hiszen a végzős évfolyamoknak május elején véget ér az oktatás, vizsgaidőszak következik, mely szakmai vizsgákkal tarkított projektbemutatóval zárul. Ezeket a bemutatókat is megtekinthettük. A sikerhez a kiemelt minőségű technikai háttér, az interaktív táblák magabiztos használata, az informatikai oktatás magas színvonala és az angol szakmai nyelv ismerete is nagyban hozzájárul.
Nagyon örültünk, hogy megismerhettük az iskolát, részt vehettünk a programokon.
A következő tanévben az Erasmus+ projekt keretében diákokkal jövünk majd vissza. Az egyik tanár vendégül látott minket. Különleges nápolyi ételeket kóstolhattunk meg, melyeket igazi olasz vendégszerető környezetben fogyaszthattunk el. Barangolhattunk a városban, ahol minden érdekes látnivalót megmutattak nekünk, majd önállóan is bejártuk a környéket. A leendő diákcsoportoknak fantasztikus látnivalókat gyűjthettünk össze, a sok-sok magával ragadó művészeti értéket megtekinthetjük majd nemcsak Padovában, hanem a közeli mesés Velencében és a bámulatos Veronában is. Ez a multikulturális környezet hozzájárul ahhoz, hogy az angolt, mint számunkra célnyelvet bátran gyakorolják a diákok és aktívan használják az Erasmus+ program nyújtotta fantasztikus lehetőségnek köszönhetően.


Boruzs Ilona és Zombori Szilvia

    

Iskolánk Erasmus+ programja keretében októberben német és belga diákok látogattak  el hozzánk, hogy részt vegyenek  projektünk fenntarthatósági  témahetén.

A Jane Goodall intézet előadása felhívta figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel mindennapi életünk során szembe kell néznünk ahhoz, hogy környezetünket megóvjuk. Megismerték a tanulók az ökológiai lábnyom és a biodiverzitás fogalmát, szó esett a fenntartható fogyasztói és vásárlási szokásokról a mindennapokban.


A program bolygóbarát sétával folytatódott Budapesten, ami a klímaszorongás fokozása helyett lehetőségeket mutatott meg arra, hogy hogyan élhetünk környezettudatosabban még egy nagyvárosban is. Ötleteket adott, hogy egyénként, vagy kisebb közösségként hogyan tehetünk kis lépéseket – melyek, főleg, ha minél többen követik őket, szintén sokat számítanak bolygónk megóvásában.

Ellátogattunk Gyulafirátótra is az Old Blue üzembe, ahol használt farmeranyagból készítenek tárgyakat az újrahasznosítás jegyében.

Veszprémben a Pannon Egyetemen a tanulókat körbevezették az Újrahasználati Központban.Az Újrahasználati Központ célja, hogy a környezettudatos szemlélettel összhangban megismertesse az emberekkel a használt, de még újrahasználható eszközök értékét. Mindennapi életünk során számtalan esetben a kukába dobunk olyan használati tárgyakat, amelyek mások számára még hasznosak lehetnek. A fogyasztói társadalom által termelt hulladék globális világunk egyik legnagyobb kihívása.

Ezt követően Tihanyban az Illatok Házát látogatták meg a tanulók.

A külföldi diákok  magyar fogadócsaládoknál laktak, ahol gyakorolhatták az angol és német nyelvet, megismertek magyar ételeket, szokásokat.

A program Budapesti sétával és közös bowlingozással zárult.

   
Észtországból érkezett 4 pedagógus az iskolánkba, akik egy hetet töltenek a Hunyadiban. Órákat látogatnak, melyeken az órák felépítését a tanítási módszereket, eszközöket, a pedagógusok és a diákok közötti kommunikációt figyelik meg. Emellett szakmai megbeszélések keretében ismerkednek meg az oktatás szervezésével kapcsolatos feladatokkal.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ támogatásának köszönhetően vasárnap Aggtelekre látogattunk, ahol a Vörös-tó mellett található barlangban túráztunk.
Ezt követően Eger városát mutattuk meg vendégeinknek, ahol felelevenítettük a város történelmét.
Tegnap este – sötétedés után - Budapest nevezetességeit tekintettük meg, melynek zárásaként a Citadella mellett megcsodálhatták Budapest fényeit.

Köszönjük szépen dr. Pálos Annamária tankerületi igazgatónak a fenti programok megvalósításához nyújtott támogatását!

Szerényiné Sándorházi Anikó


    

Az Erasmus G.U.E.S.S. projektjének keretében négy nyolcadikos tanuló utazott el Németországba, Osterburkenbe, hogy részt vegyen az első mobilitáson és megismerkedjen az új, két éven át tartó programmal.
A rövidítés (Green, Unique, European, Student, Startup) magában foglalja a projekt témáját, ami a környezetvédelem, egy diákok által létrehozott cég és ennek bemutatása a külföldi tanulóknak modern kommunikációs technikák alkalmazásával. Meg kell tanulni angol nyelven érvelni és meggyőző módon elmondani véleményünket, ami alátámasztja a cég hitelességét és támogatókat, pénzügyi alapokat hoz a vállalkozás elindításához.
Tanulóink ezekkel a témákkal foglalkoztak a német mobilitás 5 napján, emellett pedig betekintést nyertek az ottani diákok mindennapjaiba, szabadidős tevékenységeikbe, iskolai napirendjükbe. Angol tudásukat az idegen nyelvi kommunikáció fejlesztette és a sok idő, amit a 6 európai ország mintegy 30 diákja együtt töltött kirándulásaik során.
A program áprilisban folytatódik Olaszországban, Padovában.


 • Osterburken-2020_1
 • Osterburken-2020_2
 • Osterburken-2020_3
 • Osterburken-2020_4

Simple Image Gallery Extended

Az Erasmus+ két éves projektje Németországban fejeződött be, ahol a sok program mellett üzembe helyezték az e-kerékpár töltőállomást. 

 • O1-team
 • O12-team
 • O13-team
 • O14-team
 • O15-ebike
 • O16-team
 • O17-team
 • O18-ebike
 • O19-all
 • O20-all
 • O21-ebike
 • O22-team
 • O23-ebike-filling-station
 • O24-team
 • O25-team
 • O28-team
 • O29-team
 • O3-team
 • O30-all
 • O32-team
 • O33-all
 • O4-all
 • O5-team
 • O7-team
 • O8-team

Simple Image Gallery ExtendedAz Erasmus Magyarország után nem állt meg, hiszen kezdetét vette a következő projekthét, a nem más volt, mint Padova, Olaszország. Ahova 4 diák Olívia, Soma, Gábor és jómagam látogattunk el.
A program Február 6-tól 10-ig tartott.

1 nap (Feb.6.) UTAZÁS:
Az első nap többnyire az utazásról szolt. Korán reggel felkeltem, már előző este is alig bírtam aludni az izgalomtól. Elindultunk a reptérre miután felvettünk még két társamat. Mikor már majdnem ott voltunk az izgalom felerősödött bennem, hiszen már hónapok óta ezt a hetet vártam, az izgalom a tető fokára hágott mikor már ott voltunk a reptéren és vártuk a check in-t, hiszen ekkor már kezdtem felfogni hogy egy új kaland kezdődik. Miután megvoltak a szokásos ellenőrzések akkor már csak arra vártunk, hogy beszálljunk a repülőbe. Szerintem mindannyiunk nevében beszélhetek, hogy nagyon izgultunk, féltünk és egy picit idegesek voltunk, hiszen ez volt mindannyiunk első repülése. De amikor már a levegőben voltunk ez a félelem, idegesség rögtön elillant. Röpke 2 órás repülés után elérkeztünk Trevisoba, majd buszra szállva megérkeztünk Padovába ahol vártak minket az olasz fogadóink. Elképesztő érzés volt találkozni Saraval ( fogadómmal), szerencsére nem volt idegen a számomra, mert már egy hónapja felvettük a kapcsolatot és nagyon jól összebarátkoztunk. Hazafelé is már rengeteget beszélgettünk vele és egy másik lánnyal, akit szintén fogadott csak ő Belgiumból jött.
Az első nap is már betekintést nyerhettem az olasz konyhába, ugyanis igazi olasz lasagne volt a vacsora.


2. nap (Feb.7) ELSŐ NAP A SULIBAN:
Ekkor már hivatalosan is megkezdődött az Erasmus S.P.E.E.D. Olaszországi projekthete.
Első nap helyszíne az iskola volt ( ITT Guglielmo Marconi ). Mindannyian egy hatalma előadó teremben gyülekeztünk. Itt találkoztunk először az Olaszokkal, Belgákkal, Románokkal, Németekkel, Svédekkel. Mikor már mi magyarok mindannyian ott várakoztunk, ismerős arcokra lettünk figyelmesek, ők nem mások, mint akik jöttek még októberben Magyarországra Giovanni, Nicoló, Daniele és Guglielmo. Nagyon felemelő és boldog érzés volt velük találkozni és újra látni őket és köszönni nekik. Majd jöttek a prezentációk ahol minden cserediák ismertette saját országát, iskoláját.
Ezután csoportokba rendeződtünk és mentünk különböző workshopokra ahol azokat a tantárgyakat ismertették, amiket a diákok itt tanulnak. A mi csapatunk először egy repülőgép órára látogatott el ahol ugyanis láthattuk, hogy min tanulnak a pilóta növendékek majd mi is kipróbálhattuk szimulátort.
Aztán egy ott tanuló diák tartott nekünk órát az elektronikáról. Ezt követően egy design órára csücsülhettünk be ahol az erre szakosodott tanárok mutatták be, hogy egy design program segítségével, hogyan lehet gyűrűt tervezni, amit aztán az iskola 3D nyomtatója nyomtatott ki.
Végül, de nem utolsó sorba a laboratóriumba látogattunk el ahol a diákok készítettek nekünk ajakbalzsamokat és ismertették a fontos tudnivalókat a termékkel kapcsolatba.
Mindezek után egy kincskeresés keretein belül csoportokban fedeztük fel Padovát és nevezetességeit.
Nap zárásaként részt vettünk egy közösségi tanácsadáson Padova gyönyörű szép városházában.3. nap (Feb.8.): PROJEKT:
A napot egy ujjba érdekes prezentációval folytattuk a fő téma pedig a légszennyezés volt, a témáról pedig a Padovain Energia Gazdaság és Elektromos Piac Gazdasági főiskola egyik képviselője számolt be a téma fontosságáról. Majd mi is megtervezhettük saját gyűrűinket a design program segítségével, amit utána kinyomtattak a 3D nyomtatóval. Egy hosszabb szünetet követően mi látogattunk el a Padovai főiskolára ahol szintén érdekes prezentációkat halottunk más és más témákról. A prezentációt követően következett a szabad program ahol haza is mehettünk vagy el mehettünk vásárolni Padovába. Én az utóbbit választottam, több mint 2 óra csavargás után vissza kellett mennünk az iskolába, ahol megkezdődött a buli ahova mindenki, aki számit, cserediákok, fogadó családok, tanárok családja is eljöttek szóval pikk pakk nagyon családias hangulat kerekedett.


4. nap (Feb.9.) VENEZIA
Talán ez volt az a nap, amit a legjobban vártam , mert még nem voltam Velencében és mindig is szerettem volna idejönni és azért nem vártam,  mert tudtam, hogy ez az utolsó napunk itt Olaszországban, de próbáltam ezt az érzést elengedni és csak a pillanatot megélni. Mikor már a vonatunk be futott Velencébe és kiléptünk a vonat állomásról elállt a szavam olyan csodálatos volt. Mielőtt megkezdtük volna a túránkat Velencében azelőtt meghallgattunk pár érdekes dolgot a városról. Majd felkerekedtünk és bejártuk Velence fő látványosságait, például megnéztük a Szent Márk-székesegyházat, Sóhajok hídját de ezen kívül gondoláztunk egy jót és megtekinthettük egy igazi olasz piacot és sok más elképesztő helyre vittek minket. Egész Velence már a karneváli lázban égett, hiszen február 18-ával megkezdődik a Velencei karnevál. Miután megnéztük a főbb látványosságokat, kaptunk egy jókora szünetet ahol tudtunk csavarogni kötetlenül Velencében. Mindannyian éhesek voltunk szóval ettünk egy igazi olasz Pizzát. Utána Velence kis sikátoraiban, utcáiban bolyongtunk ahol összefutottunk olasz barátainkkal, akik elvittek minket egy gyönyörű könyves boltba aztán megmutatták nekünk Baci Peruginát amit itt Olaszországban adnak a szerelmesek egymásnak. Eljött az idő és muszáj volt vissza indulni a vonat állomáshoz. De itt még nem ért véget a nap ugyanis olyan kedvesek voltak az olasz családok, hogy elmentünk egy nagy étterembe, ahol mindenki bármit választhatott. Itt mi teljesen a pizzák és tészták sokkjában voltunk.


5. nap (Feb.10.) BYE ITALY!
Elérkezet az utolsó nap itt Olaszországban. L Ezt a napot soha nem élném át újra, hiszen mindannyiunk szívéhez nőttek az itteni diákok, fogadó családok, maga az ország és nagyon rossz volt búcsút venni ettől az egésztől. Személy szerint nagyon sok mindent kaptam ettől az egész programtól és nagyon örültem, hogy a részese lehettem. Nemcsak kaptam, hanem sok mindenben segített is , hiszen bele lettünk dobva a mélyvízbe és rá lettünk kényszerítve, hogy angolul kommunikáljunk, ami szerintem nagyon fontos. Összességében nagyon sok mindent adott nekem ez az egész, de ami a legfontosabb, hogy nagyon sok csodálatos embert ismertem meg, akikkel még biztosan fogok találkozni valamikor az életben.    

Rózsa Lili  10/b

 • padova1
 • padova2
 • padova3
 • padova4

Simple Image Gallery Extended

Az Erasmus + programról 2017 őszén hallottam először a Hunyadi Mátyás Általános iskola és Gimnázium tanulójaként, amikor is lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek benne. Izgatottan bár egy picit félve jelentkeztem rá.
De mi is az Erasmus?
Az Erasmus lényegében egy cserediák program, melyben rajtunk kívül Olaszország, Németország, Románia, Belgium és Svédország diákjai vesznek részt. Az Erasmus + nem egy hagyományos cserediák program, hanem ennél több. A program keretében minden ország közösen dolgoz fel egy témát, ami a mi esetünkben a marketing volt. Vagyis, hogy középiskolásként miként tudnánk egy Business tervet elkészíteni, milyen ötletekkel tudunk előállni, hogyan tudnánk ezeket megvalósítani.  
Mielőtt megérkeztek volna a külföldi tanulók és tanárjaik, ezt megelőzően részt vettünk egy 2 napos projekt napon, amikor is ellátogatott hozzánk 2 külföldi tanár és egy hazai bank szakemberei, akik ismertették velünk azt, hogy hogyan tudnánk létrehozni egy jó business tervet.
A projektnapokat követően nem sokkal már meg is érkeztek a cserediákok, és hivatalosan is elkezdődött az Erasmus + itt Magyarországon.
Az úgynevezett 0. napon a fogadó családok a Ferihegyi repülőtéren és a Keleti pályaudvaron fogadták a gyerekeket tanárjaikkal. Majd mindenki hazafelé menet igyekezett megismerni, angol tudását bevetve beszélgetni ki-ki a hozzá kerülő diákkal.
A következő napi program az iskolában zajlott, országokra bontva csapatépítő feladatokon vettünk részt, majd egy marketingről szóló előadást hallgathattunk meg.
Kedden megismerkedhettek a cserediákok az ősi magyar kultúrával a Szigethalmi Emese parkban, majd ellátogattunk a mellette található Családi Vadasparkba, ahol őshonos magyar illetve más állatokat láthattak. Szerdai napot Budapesten töltöttük, személy szerint én ezt a napot vártam a legjobban, ugyanis nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mennyire fog tetszeni a külföldi látogatóknak Budapest. A visszajelzések alapján teljesen lenyűgözte őket a Budai vár, a Parlament, a Mátyás templom és az egész város.
Csütörtöki program ismét az iskolában történt, amikor ugyanis néptánc óra keretén belül megtanultuk közösen a csárdás alaplépéseit. Péntek délelőtt pedig minden fogadó család kikísérte a nála lakó gyermeket a reptérre vagy a pályaudvarra.

Hogy mire is jó az Erasmus + program?

Elsősorban arra, hogy az angol nyelvet gyakoroljuk. Sok bíztatást kaptunk a tanárjainktól, hogy merjünk beszélni, akkor is, ha esetleg tudjuk, hogy talán butaságot mondunk. Eleinte furcsa volt, bele is kellett rázódni, gátlásainkat levetni, ami bennünk volt amiatt, hogy angolul kell beszélnünk, gondolkoznunk.

Érdekes volt látni a bemutatkozók során, hogy a külföldi diákok hol tanulnak, náluk milyen szokások vannak és megtapasztalni a mentalitásukat. Ők hogyan viselkednek egy idegen környezetben, mennyire engedik, hogy vendégül lássuk őket vagy, hogy mennyire kíváncsiak a magyar konyhára.

És nem utolsó sorban barátságok kötődtek. A Hunyadis diákokat is összehozta a közösen megélt 1 hét, hisz olyanokkal volt alkalmunk megismerkedni és beszélgetni, akikkel azelőtt soha.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon örülök neki, hogy részese lehettem az Erasmus + programnak. Remélem valamennyi résztvevője sok élménnyel, tapasztalattal, barátokkal lett gazdagabb.
  

Rózsa Lili 10/A.

20181008 141523

received 1092342660931698

Az Erasmus+ S.P.E.E.D. projekt keretében 16 tanuló vett részt egy kétnapos műhelymunkában szeptember végén,ahol hasznos ismereteket szereztek a cégalapítás témájában.
Első nap Yuliia Serpeninova, a Szumi egyetem gazdasági tanszékének tanára tartott angol nyelvű interaktív előadást,ahol elmagyarázott minden alap tudnivalót,majd a tanulók el kezdték tervezni saját cégüket.
A négyfős csapatok jobbnál jobb ötletekkel álltak elő:cégnevet,logót és üzleti tervet készítettek,
A második napon eljött hozzánk két banki szakember,akik segítségével tovább bővültek diákjaink ismeretei egy vállalkozás indításának feltételeiről,lehetőségeiről.
Ezután a tanulók angol nyelvű prezentáció keretében mutatták be saját cégüket,az elkészült munkák a képeken láthatóak. Külön kiemelném Tarnóczy Vilmos,Forrai Soma és Holakovszky Gábor szép prezentációját.

20180926 122016 resized COLLAGE

Az iskola két 10. osztályos diákja 5 napot töltött el Bruges városában, ahol Magyarországot képviselték, és aktívan részt vettek a sokszínű programokon.

Fanni és Panna így ír az ott eltöltött időről:                                                          

Vasárnap kb. 11 órára érkeztünk meg Bruges városába…ekkor volt ott a város futás, 5km és 15 km. Ezután a fogadó családjainkkal töltöttük a napot.

Hétfőn adtuk elő a prezentációt, voltak előadások az iskolában és ismerkedős, csapatépítő játékok. Délután meglátogattuk a városházát, találkoztunk a polgármesterrel és készítettünk sok fotót is. Ezután átmentünk a történelmi múzeumba, onnan pedig körbejártuk a várost. Este welcome party zárta a napot.

Kedden volt a sport nap a tengerparton, ahol sportverseny feladatok és szörftanulás vette kezdetét. A délutánt fogadó családjainkkal töltöttük, este pedig régi flamand játékokat próbáltunk ki, amik nagyon izgalmasak, gondolkodtatóak és viccesek voltak.

A szerdai napon egy úgynevezett „market game” játékot játszottunk: a hat európai országból érkezett tanulókat csapatokba osztották, meg kellett beszélni,hogy a kapott 50 euróból milyen ételt készít el a csoport együtt. A csapatok bevásárolni mentek a város piacára, boltjaiba, majd elkészítették az egyszerű ételeket (sütit,gyümölcslevet,szendvicset stb.). Ezeket kellett eladni az utcán,úgy hogy profitot termeljen a csapat.

Majd kezdődött ebéd után a főzés. Minden nemzet főzött valami országára jellemző ételt, mi sajtos-tejfölös lángost készítettünk és túró rudit kóstoltattunk, ami diákoknak, tanároknak és szülőknek is nagyon ízlett. Ezután prezentációk, díjátadás következett.”

Az utolsó napot Brüsszelben töltöttük, majd indultunk haza.

Mit adott az út diákjainknak?

Nyelvgyakorlás….. Üzleti ,vállalkozási ismeretek….Barátságok….Országismeret…..Művészetek és történelem közelről szemlélve….Sportok gyakorlása…..Földrajzi tudás…..Kultúrák, hagyományok megismerése…..A saját korlátaik túllépése….Önállóság…..Tanulás…..Természeti látnivalók……….A világ felfedezése.

20180514 135124 COLLAGE

A galléria megnyitásához kattintson a képre!

Halásztelki Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-20/421-5755

OM: 200708