Keresés az oldalon

A Kaposvári Egyetem utolsó éves hallgatóinak az előadásában nézhették meg a halásztelki Hunyadi gimnázium 10. és 11. évfolyamon tanuló diákjai a Bánk-misszió című produkciót. De mi is az a Bánk- misszió?

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának ötlete nyomán jött létre a Bánk-misszió ezelőtt 2 évvel. Mint neve is sugallja, egyfajta küldetést teljesít, amikor a hosszú és nehéz szöveggel való küzdelem helyett a diákokat egy olyan inspiráló élményben részesíti, mely utat nyit a „nagy nemzeti drámához”. Katona József nyelvezete így jóval érthetőbbé válik a diákok számára. A 60 perces, tanteremben bemutatható verzió rendezője megőrizte az öt felvonásos szerkezetet, nem maradt ki egyetlen szereplő és egyetlen történetszál sem.

Az eredeti művet a gimnáziumban a diákok kötelezően elolvassák, felelnek belőle, majd szép lassan el is felejtik az idő múlásával. Az előadás hatására vitathatatlanul megváltozik a kapcsolatuk ezzel a művel.

A karakterek megelevenedtek, élettel telítődtek a színészek játéka közben, rá kellett jönnünk, hogy mindenkinek megvan a maga igazsága, és minden tett mögött indokoltság van, mély és emberi küzdelem. A mű tele van összeesküvéssel, szerelemmel, gyötrelmes emberi kapcsolatokkal és intrikával, melyek megértését valóban könnyebbé teszi a mű ily módon való feldolgozása.

Az előadóteremben a színteret körbeültük, így nézhettük több szemszögből a darabot. Minden percben történt valami, mindennek volt jelentése, nem volt olyan, hogy egy mozdulat vagy arckifejezés ne jelentett volna valamit, folyamatosan küldték az üzeneteiket a szereplők. A színpaddá alakult hangversenyterem egyfajta misztikus hangulatot árasztott. Ez köszönhető volt a színészek jelmezeinek, öltözékeinek is. Nagyszerűen használták fel a szereplők jellemzésére a különféle stílusú zenei aláfestéseket, illetve bátran alkalmazták a színdarab közben néhány jelenet hangulatának fokozására, érzékletesebbé tételére.
A rendező célja nem az volt, hogy „megtanítsa” a Bánk bánt, sokkal inkább törekedett arra, hogy a nézők „megérezzék” a művet, és ők is átélhessék a katarzist a darab végén, ami miatt minden művészeti alkotás valójában megszületik.

Hiszem, hogy a diákok ilyen élményekhez juttatása segít majd nekik abban, hogy megálljanak egy-egy pillanatra a hétköznapjaikban, és képesek legyenek rácsodálkozni értő figyelemmel egy-egy színdarabra, műalkotásra, regényre, filmre. Így válik majd a művészet az életük elengedhetetlen részévé, és nem csak kötelező tananyagként marad meg iskolai emlékeikben.

Makkainé F. Éva

  • bank_m_1
  • bank_m_2
  • bank_m_3
  • bank_m_4

Simple Image Gallery ExtendedVígh Csaba, gimnáziumunk 9.b osztályos tanulója a Költészet napja alkalmából Szigetszentmilóson megrendezett Területi vers- és prózamondó versenyen a zsűri különdíjában részesült. Szeretettel gratulálunk eredményes szerepléséhez!

vighcs1

 

vighcs2

Büszkék vagyunk nyolcadikos tanulóinkra, akik magyarból és matematikából is az országos átlag fölötti pontszámot értek el a központi írásbeli felvételi vizsgán.

Gratulálunk nekik!

Érdekes élményben lehetett részük azoknak a hunyadis diákoknak, akik január 24-én délután a Brutális fizika online közvetítését nézték meg egy rendhagyó fizika óra keretében.

A meghirdetett két órás programra húsz fiatal volt kíváncsi, felső tagozatos és gimnazista diákok, rajtuk kívül tanárok is végignézték az előadást.  A fiúk mellett két lány is figyelemmel kísérte a különböző kísérleteket, amelyeket a Budapesti Műszaki Egyetem előadójából közvetítettek.

A Brutális fizika sorozat szórakoztató formában mutatja be és magyarázza el az alapvető jelenségeket, és szemlélteti a fizika törvényeinek mindennapos felhasználási lehetőségeit. Legtöbbször egyszerű, hétköznapi tárgyakból épített eszközökkel hajtják végre a kísérleteket a Budapesti Műszaki Egyetem Kísérleti Fizika Tanszékének munkatársai Härtlein Károly irányítása alatt.

A január 24-i program keretében a folyékony nitrogén nyomás- és halmazállapot változásaihoz valamint a rezgő- és hullámmozgáshoz kapcsolódó kísérleteket láthattak az érdeklődők.

A Hunyadi iskola először csatlakozott a Brutális fizika online közvetítéséhez, s Bebesi Dalma fizikatanárnő elmondta, hogy a jövőben folytatni szeretnék ezt a programot.

IMG 20180123 155036IMG 20180123 155104IMG 20180123 155131

(avagy: mindegy, hogy min utazunk, a lényeg, hogy haladjunk)

Hát ismét megrendeztük: immáron 5. alkalommal.  Lehetetlen is máshogy nézni ezt a művünket, mint NAGYON BÜSZKÉN! Minden egyes évben egyre ügyesebbek vagyunk és egyre több gyereket mozgatunk meg! A házi versenyünkön csúcsot döntöttünk: 29 indulónk volt! A helyzet azonban az, hogy egy szavalóverseny, csakúgy, mint a mesemondóverseny, a népdaléneklő verseny, a farsangi felvonulás, vagy a gyereknapi „Ki mit tud?”-unk nem csak a gyerekekről szól ám! Hanem a szülőkről, akik támogatják a kis és nagyobb pulyákat, fuvarozzák őket, lelket öntenek beléjük, noszogatnak és irányt mutatnak, a pedagógusok hadáról, akik a milliónyi tennivalót bevállalják, hogy egy színvonalas rendezvény összejöjjön és az” iskola a második otthonunk” zászló alatt masírozva fuvaroznak, lelket öntenek, noszogatnak, irányt mutatnak. Az Iskoláról, ami otthont ad a rendezvénynek, az. Alapítványról, Tankerületről, Önkormányzatról, akik erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhetően vannak szép ajándékok, oklevelek, édesség és terülj-terülj asztalka a vendégeknek – pont, mint a mesében!

Na jó, a gyerekekről is szólnak e rendezvényeink J Azokról, akiknek csillog a szeme – mint a képeskönyvek illusztrációiban, akikben van érdeklődés, kedv és erő, hogy egy-egy ilyen kihívásnak megpróbáljanak megfelelni. Mert bizony mondom néktek, hogy igen nehéz a színpadon állni! Én már csak tudom – hisz sosem álltam ott és nem is szeretnék! J De vannak itt még győzelemre ítélt harcosok…

Ezen a szavalóversenyen, mint a tavalyin, vagy az azelőttieken gyönyörűek a versek. Gyönyörűek a gyerekek, akik többnyire díszbe öltözve ünnepként élik meg a különleges lehetőséget, hogy megmutathatják, mit tudnak. Még sosem ejtettünk szót azonban arról, hogy mi mozgatja ezeket a fényben táncoló kis lelkecskéket.

A motivációk színes spektruma szivárványként borul ránk: persze vannak pici ufók köztünk, akik a versek szépségéért, dallamáért,  mondanivalójáért tanulnak verset;  van, akit a beígért 5-ös  és dicséret mozgat; van, aki anyának-apának szeretne megfelelni, vagy azért jön, mert jött a Józsi, meg a Juli is és azt mondták, hogy jó buli lesz. Olyanról is hallottunk, akit a majdan kiosztásra kerülő csokika indított el az úton, és van, aki nemes egyszerűséggel győzni érkezett. Dicsőséget remélt. Mindannyian jó helyen jártak november 30-án és december 7-én a Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Gimnázium Koncerttermében a házi és a területi angol nyelvi szavalóversenyen!

Reméljük, hogy mindannyian megtalálták, amit kerestek, vagy ha nem, hát van elég kitartásuk, hogy tovább keressenek, tovább dolgozzanak. Végül is fogunk mi még ilyen versenyt rendezni, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér….

Boldog Új Évet!

 

2017. területi angol szavaló verseny eredmények

Alsósok:

1. Dalányi Noel (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

    Hague Dóra (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

2. Kondor Zétény (Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola)

3. Kiss Natália (Széchenyi István Általános Iskola)

5-6. osztályosok:

1. Vadas Kinga (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

    Hague Róbert Denis (Battyhány Kázmér Gimnázium)

2. Dányi Vivien (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

3. Almási Bence (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

7-8. osztályosok:

1. Ladjánszky Dániel (Baktay Ervin Gimnázium)

2. Sárközi Luca (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimnázium)

3. Forgó Fanni (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

Gimnazisták:

1. Faragó Emese (Baktay Ervin Gimnázium)

    Hermann Bianka (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

2. Tarnóczy Vilmos (Hunyadi Mátyás Ált. Isk. és Gimn.)

3. Vizi Sarolta (Baktay Ervin Gimnázium)

Közönségdíjasok:

              Holodov Anna Katarina (Hunyadi Mátyás Gimnázium)

              Forrai Soma (Hunyadi Mátyás Gimnázium)

Diákjaink egy hetet tölthetnek Svédországban, Belgiumban, Romániában, Olaszországban, Németországban, és részt vesznek a partneriskolák programjain. Ez kitűnő alkalom lesz megismerni egy másik európai országot, iskolát, kultúrát. A diákcsere program keretében a hunyadis tanulók is fogadják majd a külföldi diákokat, gyakorolva az angol vagy német nyelvet, barátokat, új ismereteket szerezve.

erasmus plusz

Az ünnepnap azért kápráztat el,
Mert szürke napokból ragyog elő,
Ritkán, ahogy a nyakláncban tüzel
Itt-ott egy-egy igazi drágakő. (W. Shakespeare)

0132

 

ELŐTTE

 

Eleinte csak úgy szagolgattuk a témát. Messziről. Mert tudtuk, hogy kell róla beszélnünk, hiszen míg tavaly csak asszisztáltunk hozzá, most rólunk fog szólni. MI csináljuk. MI leszünk a főszereplői. Olyan lesz, amilyet mi szeretnénk.  NEKÜNK és ÉRTÜNK  készül. Az világos volt az első perctől, hogy azt akarjuk: különleges legyen. Más, mint bármelyik  mienket megelőző a történelemben.  Hogy ez mennyi munkával jár majd, még csak nem is sejthettük. Minden olyan egyszerűnek, könnyűnek tűnik, amíg más csinálja... Balettelőadások jutnak most eszembe, ahol mindig csodálkozom: szép-szép e tánc, de hát szerintem én is tudnám úgy csinálni, sőt szoktam is – néha, a konyhában.… ez motoszkál a fejemben, ahogy a röpülő, lebegő  táncosokat nézem… Próbálgatom is előadás közben a spiccet, de fél perc után begörcsöl a lábam… Lehet, hogy mégsem tudnám? ?

Korábban persze bennem is felmerült a kérdés, hogy minek ez a sok hűhó? Ez a jajj-de-sok-költség? Terem, hangosítás, ruha, másik ruha, harmadik ruha, fodrász, fotós, virág, lakoma… Ahogy azonban haladunk, araszolunk a Nagy Nap felé, megvilágosodom. A Szalagavató egy Ünnep. Nagybetűs, mert akik részesei, megérdemlik, hogy ünnepeljék őket. Az Út egy szépséges állomása ez. Manapság, amikor a szakadt farmer, tetovált, kilyuggatott bőr a divat,  kell, hogy legyen alkalom, amikor gyerekeink megismerik az elegancia érzetét, a keringő finom mozdulatait, a klasszikus zene szépségét, a reflektorfényt, a színpadon állás izgalmát. Azt a bizsergető érzést, hogy őket ünneplik. Hogy különleges áldozatokat hoztak értük. Szakrálisat, hiszen most majd beavatás történik.

Minden ünnepnek ragyognia kell. Hétköznapjaink között úgy kell tündökölniük,  hogy évek múlva, amikor majd visszagondolunk rájuk, mosolyogjunk és lehunyjuk a szemünket, hogy ne vakítsanak meg .

Minden jó ünnep olyan, mint egy forrás a szomjazónak. Oázis fáradt, szürke, morcos, lusta, egykedvű lelkünknek.

Ha ez most jól sikerül:  az a közös munka diadala lesz. Az Együtt-véghezvittük felemelő érzése szülőnek, tanárnak, diáknak, zenésznek, táncosnak. Mindannyiunknak.

 

0320

 

A FŐPRÓBÁN

 

Mint vizipók a tó vizén
Jó volna futni könnyedén
Jó volna csak futni, futni,
S mindig mindenütt célba jutni.

 

A könnyű célba jutás egy álom csupán. Előtte meg kell tanulnunk uralni a káoszt, a kétségbeesést, a dühöt, a lemondást…. s csak ezek után reménykedhetünk a felemelkedésben.

 

0441 1

 

SZALAGAVATÓ KÖZBEN

S kivételes üdv a kivételes perc,
Mikor, titkos kincs, egyszerre kitár. (W. Shakespeare)

Mindegy, hogy a bálterem csillárjai, a szülinapok tortáinak gyertyafénye, vagy a karácsonyfa csillagszóróinak szikrázása festi aranyra az arcunkat.,,, Ilyenkor minden és mindenki átlényegül. Varázslat történik. A csetlő-botló földi résztvevők, szárnyra kapnak…

Itt és most rengeteg ember áldozta ránk idejét. Vendégeink megtöltötték a Tököli Művelődési Ház színháztermét, ami gyönyörű helyszíne volt e különleges alkalomnak. Hogy mi minden történt?  Mondott beszédet a Polgármester, az Igazgató Asszony, a végzősök, voltak  szép versek és dalok, felléptek a Zeneiskola ütősei,  a furulya virtuóz Dovgomelja Réka, az ír táncos Kelta Varázs, majd meglepetésként a végzősök is előrukkoltak egy dallal (Mi vagyunk a grund).  Nem sokkal ez után a tantestület és a vezérkar képviselői következtek a végzősök nem kis meglepetésére.  Beszivárogva a közönség soraiból flash mob előadást „rögtönözve” eldalolták intelmeiket (Don’t worry, be happy J) Persze az osztálytánc és a keringő sikeréhez  soha semmi sem  fogható…

Hát valahogy így esett…

 

0504

 

UTÁNA

Még megigazítunk egy-egy csálé nyakkendőt, helyére söprünk egy-két rakoncátlan szoknya korcot és gyöngéden, de határozottan meglökjük a Beavatottakat: tartsátok nyitva a szíveteket, szemeteket, és most eriggyetek: lássatok Világot! Lássatok ezer Csodát!

 

Szó: MiSzó

EPILÓGUS

Az ember végül homokos, 
szomorú, vizes síkra ér, 
szétnéz merengve és okos 
fejével biccent; nem remél.

Én is így próbálok csalás 
nélkül szétnézni könnyedén, 
ezüstös fejsze-suhanás 
játszik a nyárfa levelén.

A semmi ágán ül szívem, 
kis teste hangtalan vacog; 
köréje gyülnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok
.

0879

Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

 2314 Halásztelek Somogyi Béla utca 50.      06-20/421-5755

OM: 200708